W tym roku "na Sylwestra" postanowiłam zrobić coś innego. Już od jakiegoś czasu się do tego przygotowywałam, aż w końcu przełamałam się i zrobiłam. Mianowicie chodzi mi o " swojski" likier jajeczny - advocat. Likier wyszedł wspaniale, ma kremową konsystencję, odpowiednio mocy i słodki. Nadaje się on idealnie jako dodatek do ciast i deserów. :)
Obserwujcie blog niedługo pojawią się nowe wpisy ;) Znajdź mnie na FB :)
Składniki (ok. 1l)
- 8-9 żółtek
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- 1/2-¾ szklanki cukru, drobnego lub pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 0,5 l wódki
Przygotowanie:
- Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek.
- W dużej misce utrzeć mikserem żółtka z cukrami na puszystą, bardzo jasną masę.
- Małym strumieniem dolewać mleko, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać wódkę, dalej miksując, ale na wolniejszych obrotach. Całość przelać do dużej butelki, karafki lub słoiczków.
Lepszy jest po paru dniach, kiedy smaki się przegryzą. Można długo przechowywać, jak to likiery. W lodówce gęstnieje. Pycha, polecam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz