Jedno warzywo - ZIEMNIAK - milion sposobów na przygotowanie. Ja postanowiłam zrobić z nich kuleczki ziemniaczane. Można podawać je jako danie główne z surówką lub dodatek do mięsa, a także jako przekąskę z sosem czosnkowym. Jest mnóstwo sposobów na podanie, a jak to zrobisz to zależy tylko od Ciebie.
Moje kuleczki wyszły puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Na początku popełniłam błąd bo za krótko smażyłam je na oleju i nie były chrupiące - nie popełniajcie tego błędu! Smażcie dłużej :)
Kolejna rada: formujcie kuleczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, bo z zimnych będą się rozpadać podczas smażenia (zimne ziemniaki tworzą grudki, które nie trzymają się ze sobą).
Człowiek uczy się na błędach i powoli dochodzi do perfekcji, moje już są perfekcyjne. Nie załamuj się jeśli Ci nie wyjdzie pierwsza tura - druga na pewno będzie idealna.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu + ulubiona przyprawa, np. zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków lub posiekanego koperku/natki pietruszki
- sól
- olej do smażenia w głębokim oleju
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
2. Następnie dokładnie tłuczemy gorące jeszcze ziemniaki, chwilę studzimy.
3. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz dowolny dodatek w postaci ulubionej przyprawy lub koperku/natki pietruszki i ponownie wszystkie składniki dokładnie tłuczemy, łącząc ze sobą.
4. Z masy ziemniaczanej (jeszcze ciepłej) formułujemy kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej (opcjonalnie, nie jest to konieczne) i smażymy w głębokim oleju lub we frytkownicy.
5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz