Hej, hej, hej :) Dziś chciałabym powrócić jeszcze do czasu świątecznego i pokazać Wam jak zrobić MAKOWIEC! Jest to dość czasochłonne ciasto, ale poświęcony czas wynagrodzi nam przepyszny smak oraz pochwały zadowolonych konsumentów. :) Smakuje wyśmienicie!
Masa makowa:
- 450 g maku
- 150 g cukru
- 9 jajek
- 120 g miodu pszczelego
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 4 figi ( niekoniecznie )
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki utartych biszkoptów
- po 3 krople esencji waniliowej i migdałowej
Ciasto i polewa:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- słoik konfitury malinowej (bez pestek - jeśli są konfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sitko)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g gorzkiej czekolady
- gotowy lukier biały
- 450 g maku
- 150 g cukru
- 9 jajek
- 120 g miodu pszczelego
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 4 figi ( niekoniecznie )
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki utartych biszkoptów
- po 3 krople esencji waniliowej i migdałowej
Ciasto i polewa:
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- słoik konfitury malinowej (bez pestek - jeśli są konfiturę lekko podgrzać i przetrzeć przez sitko)
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g gorzkiej czekolady
- gotowy lukier biały
Przygotowanie ciasta:
-utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać roztarte masło z dodatkami i szybko zagnieść miękkie ciasto. Włożyć do lodówki.
Mak:
- zalać mak wrzątkiem, chwilę pogotować i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i zmielić.
- ubić pianę z 9 białek, dodać cukier i ubijać aż piana zacznie lśnić.
- teraz delikatnie wymieszać z żółtkami.
- utrzeć mak z miodem i aromatami, wsypać pokrojone bakalie i utarte biszkopty.A teraz połączyć z masą jajeczną, ostrożnie mieszając.
-utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać roztarte masło z dodatkami i szybko zagnieść miękkie ciasto. Włożyć do lodówki.
Mak:
- zalać mak wrzątkiem, chwilę pogotować i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i zmielić.
- ubić pianę z 9 białek, dodać cukier i ubijać aż piana zacznie lśnić.
- teraz delikatnie wymieszać z żółtkami.
- utrzeć mak z miodem i aromatami, wsypać pokrojone bakalie i utarte biszkopty.A teraz połączyć z masą jajeczną, ostrożnie mieszając.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i i wylepić nim dużą formę cienką warstwą. Ciasto posmarować konfiturą l pokryć go grubą warstwą masy makowej. Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasta polać go roztopioną czekoladą, posypać orzechami i zrobić esy-floresy z białego lukru.
Wy również możecie przesyłać swoje przepisy na stronę = zmienionydom
Zachęcam Was do podzielenia się swoimi opiniami w komentarzach. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz