Jajka nie musza być nudne i tylko w kilku postaciach - na twardo, miękko czy jajecznica. Jeśli masz troszkę czasu to zaskocz swoich domowników innym sposobem - przygotuj kotlety z jajek! Potrzeba minimum składników, które każdy ma w domu. Połącz je i wyczaruj coś innego niż zawsze.
Mi smakowały bardzo, mojemu mężowi "coś brakowało". Według niego brakowało sera w środku lub na wierzchu. Następnym razem zrobię z serem!
Składniki:
- jajka (ja zrobiłam z 6 jajek i dało mi 7 kotletów) + 1 jajko do złączenia składników
- bułka tarta
- cebula
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj. Obierz ze skorupek i ugnieć widelcem lub ugniatarką do ziemniaków (tylko nie tą z dziurkami a tą w kształcie "s").
2. Szczypiorek i cebulę posiekaj i dodaj do jajek.
3. Wsyp bułkę tartą - nie za mało i nie za dużo.
4. Do masy wbij jajko i wszystko wymieszaj.
5. Jeśli uważasz że masa jest za rzadka dodaj jeszcze troszkę bułki.
6. Uformuj kotleciki i usmaż.
Ja następnym razem dodam też paprykę, a co! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz