niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka czekoladowe

Przepis na przepyszne ciasteczka czekoladowe. Robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam czego się mogę spodziewać jednak wyszły super. Podczas pieczenia ciastka pękają - i tak ma być - moje też popękały, ale może tego nie widać bo mój pomocnik opruszył je cukrem pudrem ponownie po wyjęciu z piekarnika. 
Gorąco polecam!





Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady (ja pomieszałam gorzką i troszkę mlecznej),
- 110 g margaryny, 
- 3 jaja , 
- 2/3 szkl cukru, 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1 i 2/3 szkl mąki, 
- szczypta soli, 
- cukier puder do otoczenia

Przygotowanie:
- czekoladę rozpuszczamy z margaryną i studzimy,
- jajka ubijamy z cukrem po czym dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy od teraz na małych obrotach mikserem,
- dodajemy  mąkę, proszek i sól. 
- odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. 
- formujemy kulki wielkości orzecha obtaczamy w cukrze pudrze, spłaszczamy lekko i pieczemy ja termoobiegu - 165*C 10-12 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz