Przepis na przepyszne ciasteczka czekoladowe. Robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam czego się mogę spodziewać jednak wyszły super. Podczas pieczenia ciastka pękają - i tak ma być - moje też popękały, ale może tego nie widać bo mój pomocnik opruszył je cukrem pudrem ponownie po wyjęciu z piekarnika.
Gorąco polecam!
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady (ja pomieszałam gorzką i troszkę mlecznej),
- 110 g margaryny,
- 3 jaja ,
- 2/3 szkl cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 2/3 szkl mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do otoczenia
Przygotowanie:
- czekoladę rozpuszczamy z margaryną i studzimy,
- czekoladę rozpuszczamy z margaryną i studzimy,
- jajka ubijamy z cukrem po czym dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy od teraz na małych obrotach mikserem,
- dodajemy mąkę, proszek i sól.
- odstawiamy do lodówki na min 3 godziny.
- formujemy kulki wielkości orzecha obtaczamy w cukrze pudrze, spłaszczamy lekko i pieczemy ja termoobiegu - 165*C 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz