Produkty:
- jajka (ile chcesz ;-))
- makaron - około 2 szklanki
- brokuł (pół główki)
- śmietana 18%
- bulion
- mąka
- przyprawy: sól, pieprz, koperek
Przygotowanie:
- makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,
- w osobnym garnku do wrzącej wody wkładamy posiekanego brokuła i chwilkę go obgotowujemy,
- przygotowujemy sos,
- smażymy jajka.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
- kubek bulionu
- kubeczek śmietany 18%
- 2-3 łyżki mąki
- koperek
- przyprawy
1. W małym garnku podgrzej bulion i dodaj kubek śmietany. Gotuj na bardzo małym ogniu.
2. Do kubka wlej trochę bulionu (ok. połowa naczynia), wsyp mąkę i wymieszaj całość na gładką masę - tak, by nie została ani jedna grudka. Wlej mąkę do sosu, gotuj dalej, delikatnie mieszając sos. Po około 10 minutach wsyp koperek i kawałki ugotowanego brokuła, przypraw solą i pieprzem.
RADA!
Sos śmietanowy przygotujesz bez użycia bulionu oraz mąki, wystarczy, że kupisz śmietanę 30% (słodka). Zagęszcza się ona pod wpływem ciepła. Należy ją podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut często mieszając.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz