piątek, 1 lipca 2016

Śledź z ziemniakami



PRODUKTY:
4 porcje (sałatka śledziowa)
- śledź matias 3 płaty (lub 4 małe)
- jogurt naturalny (pół kubeczka)
- śmietana 12% - 1 łyżeczka
- opcjonalnie odrobina musztardy do smaku (niekoniecznie)
- jabłko
- cebulka niewielka
- ogórek korniszony lub kiszony 2-3 małe
- pieprz, sok z cytryny
- ziemniaki 2 średnie 

PRZYGOTOWANIE:
- śledzie pokroić w niewielkie kawałki i posypać pieprzem - odstawić
- cebulkę, ogórki i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę - wymieszać z pokrojonymi śledziami, śmietaną i jogurtem
- doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny 
- odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, jednak ja trzymałam w lodówce jedynie godzinę i też były dobre.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz