Przepis:
Jak zrobić krem (krem maślany na bazie szwajcarskiej):
Składniki:
- 460g masła, najlepiej gdyby było w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki,
- 6 białek.
- 1,5 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- odrobina barwnika różowego lub czerwonego.
Przygotowanie kremu:
1. Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodaj szczyptę soli i cukier.
2. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszaj rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (weź trochę masy między palce i rozcieraj, jeśli nie będziesz czuć drobinek cukru wtedy jest gotowe).
3. Jeśli za mocno się zagrzały przestaw do ostudzenia.
4. Następnie białka z cukrem ubij dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
5. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawaj masło, cały czas miksując.
6. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Miksuj dalej, aż krem wyraźnie zgęstnieje.
7. Dodaj ekstrakt z wanilii (lub inny Wasz ulubiony), odrobinę barwnika i zmiksuj. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.
Jak zrobić biszkopt:
Składniki (blacha 25 cm):
- 8 jaj,
- ponad szklanka mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu:
2. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sposób przyrządzenia tortu:
Upieczony biszkopt kroimy na cienkie warstwy ( 5-6 warstw) Pierwszą wartwę nakrapiany wódką z cukrem i wodą lub wodą z sokiem z cytryny. Na nakropiony biszkopt nakładamy krem, na krem następny biszkopt i powtarzamy czynności :)
Upieczony biszkopt kroimy na cienkie warstwy ( 5-6 warstw) Pierwszą wartwę nakrapiany wódką z cukrem i wodą lub wodą z sokiem z cytryny. Na nakropiony biszkopt nakładamy krem, na krem następny biszkopt i powtarzamy czynności :)
Kremy w torcie oczywiście mogą być różne. Możesz zrobić czekoladowy lub owocowy. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. :)
Serdecznie polecamy - Ja i moja kuzynka!
Serdecznie polecamy - Ja i moja kuzynka!
A tu znajdziesz jak zrobić takie różyczki na torcie: Sposób na różyczki według Kredki08
Jeśli Ci się podoba zostaw po sobie ślad lub śledź mnie na FB!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz