sobota, 13 września 2014

A na deser zrób... Tort!

Witajcie kochani! Dziś będzie przepis na przepyszny tort, który dostałam od mojej kuzynki. Przepis jak i zdjęcie są jej autorstwa - ja na razie nie mam warunków na robienie takich apetycznych deserów - może kiedyś? :) Jednak mogę Wam powiedzieć, że skosztowałam tego wypieku i muszę powiedzieć, że się udał. Może i Ty zrobisz podobny dla swoich bliskich? Zaskocz ich! :) 




Przepis:


Jak zrobić krem (krem maślany na bazie szwajcarskiej):

Składniki:

  • 460g masła, najlepiej gdyby było w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki,
  • 6 białek.
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • odrobina barwnika różowego lub czerwonego.

Przygotowanie kremu:


1. Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodaj szczyptę soli i cukier. 
2. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszaj rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (weź trochę masy między palce i rozcieraj, jeśli nie będziesz czuć drobinek cukru wtedy jest gotowe). 
3. Jeśli za mocno się zagrzały przestaw do ostudzenia.
4. Następnie białka z cukrem ubij dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
5. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawaj masło, cały czas miksując. 
6. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Miksuj dalej, aż krem wyraźnie zgęstnieje. 
7. Dodaj ekstrakt z wanilii (lub inny Wasz ulubiony), odrobinę barwnika i zmiksuj. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.


Jak zrobić biszkopt:

Składniki (blacha 25 cm):
  • 8 jaj,
  • ponad szklanka mąki pszennej,
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu:

1. Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając.  Na koniec delikatnie dodajemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
2. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.



Sposób przyrządzenia tortu:
Upieczony biszkopt kroimy na cienkie warstwy ( 5-6 warstw) Pierwszą wartwę nakrapiany wódką z cukrem i wodą lub wodą z sokiem z cytryny. Na nakropiony biszkopt nakładamy krem, na krem następny biszkopt i powtarzamy czynności :)


Kremy w torcie oczywiście mogą być różne. Możesz zrobić czekoladowy lub owocowy. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. :) 

Serdecznie polecamy - Ja i moja kuzynka! 


A tu znajdziesz jak zrobić takie różyczki na torcie: Sposób na różyczki według Kredki08




Jeśli Ci się podoba zostaw po sobie ślad lub śledź mnie na FB!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz