niedziela, 7 września 2014

Mój sposób na... sos tzatziki (cacyki)

Witam! W poprzednim poście pisałam o zastosowaniu jogurtu naturalnego i był tam podpunkt, że można go dodać do sosu tzatziki. Tak więc jak zrobić ten sos? Mój przepis poniżej! :)


Potrzebujesz:

  • 3-4 ogórki szklarniowe (mogą być gruntowe) - ilość też zależy od Ciebie, po konsystencji zobaczysz czy potrzebujesz ich więcej czy nie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • koperek,
  • sól, pieprz.


Sposób wykonania:


1.       Obieramy ogórki ze skórki.

2.       Przekrajemy na pół, aby pozbyć się miąższu (jest on wodnisty, a nie chcemy żeby w naszym        sosie było zbyt  dużo wody i niechcianych pestek).

3.       Ścieramy ogórki na tarce o dużych oczkach.

4.       Przekładamy je z miseczki do sitka, aby pozbyć się nadmiaru wody – możemy pomóc                  sobie palcami :)

5.       Wkładamy z powrotem do miseczki.

6.       Przepuszczamy czosnek przez praskę.

7.       Dodajemy jogurtu naturalnego.

8.       Mieszamy składniki i dorzucamy świeżego koperki i doprawiamy przyprawami.



GOTOWE! Na koniec widzisz czy potrzebujesz więcej ogórków i smakujesz czy czosnku i innych przypraw jest wystarczająco - jeśli nie dodajesz więcej tego czego uważasz. 
Sos nie tylko jest dobry do kiełbasek z grilla, ale także do nuggetsów, skrzydełek z kurczaka, placków ziemniaczanych czy nachosów. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz