Potrzebujesz:
- 3-4 ogórki szklarniowe (mogą być gruntowe) - ilość też zależy od Ciebie, po konsystencji zobaczysz czy potrzebujesz ich więcej czy nie,
- 4 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- koperek,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
1. Obieramy ogórki ze skórki.
2. Przekrajemy na pół, aby pozbyć się miąższu (jest on wodnisty, a nie chcemy żeby w
naszym sosie było zbyt dużo wody i niechcianych pestek).
3. Ścieramy ogórki na tarce o dużych oczkach.
4. Przekładamy je z miseczki do sitka, aby pozbyć się nadmiaru wody – możemy pomóc sobie palcami :)
5. Wkładamy z powrotem do miseczki.
6. Przepuszczamy czosnek przez praskę.
7. Dodajemy jogurtu naturalnego.
8. Mieszamy składniki i dorzucamy świeżego koperki
i doprawiamy przyprawami.
GOTOWE! Na koniec widzisz czy potrzebujesz więcej ogórków i smakujesz czy czosnku i innych przypraw jest wystarczająco - jeśli nie dodajesz więcej tego czego uważasz.
Sos nie tylko jest dobry do kiełbasek z grilla, ale także do nuggetsów, skrzydełek z kurczaka, placków ziemniaczanych czy nachosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz