poniedziałek, 15 września 2014

Szarlotka z lodami waniliowymi

Hej kochani! Na początek dziękuje Wam za coraz częstsze wizyty u mnie na blogu. Mam nadzieję, że Wam się tu podoba. Zapraszam również na mój profil na Facebook'u - KLIK!

Dziś przedstawię Wam przepis na przepyszną szarlotkę. Wygląda apetycznie i tak właśnie smakuje! Bez zbędnych słów przejdę od razu do przepisu. :) 






Przepis na szarlotkę sypaną:


Składniki:

  • 1 szklankę mąki
  • 1 szklankę kaszy manny
  • 1 szklankę cukru
  • 1 kostkę dobrze schłodzonego masła
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, 
2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach,
3. Umieść je w jednej misce, a do drugiej wsyp: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. 
4. Do trzeciej wrzuć masło utarte na tarce o dużych oczkach (radzę to robić od razu na cieście, bo w misce zrobi nam się jedna wielka klucha :) ).
5. Przygotuj tortownicę- wysmaruj ją masłem i wysyp kaszą manną. Wsyp suchą warstwę ( powinna mieć grubość 0,5- 1 cm), wrzuć na nią trochę maślanych wiórków. teraz ułuż warstwę jabłek ( grubą na 1-2 cm). Na niej znów warstwy: sypką, maślaną i jabłkową. Na wierzchu musi znależć się warstwa maślana- najlepiej grubsza niż poprzednie. 
6. Piecz 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 Stopni C.


Idealnym dodatkiem do tego ciasta są - lody! Mogą być różne smaki, lecz waniliowe pasują najlepiej. 


Przepis na lody waniliowe:


Składniki:
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 1 łyżkę ciepłej, przegotowanej wody
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 36%

Sposób przygotowania:


1. Skorupki jajek sparzmy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski:

1. Do jednej wlewamy śmietankę.
2. W drugiej żółtka
3. w trzeciej białka.

2. Do miski z żółtkami wsypujemy 50g cukru i wlewamy łyżkę ciepłej wody.Całość miksujemy na białą i puszystą masę.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i ponownie ubijamy na sztywno. Całość po jednej łyżce stopniowo dodaję do masy z żółtek delikatnie mieszając łyżką.

4. Śmietankę ubijamy także na sztywno i dodajemy do masy z żółtek i białek, wszystkie składniki delikatnie mieszamy. 

5. Laskę wanilii kroimy w wzdłuż i wyskrobujemy z niej ziarenka, które także dodajemy do masy. 

6. Masę przekładamy do pojemnika i do zamrażarki na kilka godzin i można zajadać pyszne lody :)


Niestety nie posiadam zdjęcia szarlotki z lodami... Jeśli ktoś z Was będzie robił to może mi zdjęcie przesłać. :) Mam nadzieję, że się podoba, jeśli tak to zostaw coś po sobie, abym wiedziała, że ta praca nie idzie na marne. Pozdrawiam i buziaki :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz