Potrzebne składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 papryka
- 1 ogórek kiszony (w zależności od rozmiaru mogą być 2)
- 1 cebula
- makaron kolanka lub świderki (10 dag - zależy od Ciebie czy wolisz mniej czy więcej)
- sól, pieprz
- koperek
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (odcedzić i ostudzić),
2. Pokroić kurczaka w kostkę (nie za dużą), wymieszać z przyprawą gyros i usmażyć,
3. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do smażącego się kurczaka, aż cebulka się zeszkli. - ostudzić,
4. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę,
5. Wymieszać wszystkie składniki razem, dodać przyprawy oraz majonez.
Porada:
Aby zaoszczędzić na czasie ja zawsze wstawiam makaron, a następnie kroję kurczaka i cebulkę - smażę. Cały czas sprawdzam stan makaronu. Przeważnie makaron zagotuje się szybciej niż usmaży kurczak - odsączam i studzę. W tym czasie kroję paprykę i ogórka. Cały czas sprawdzam mięso - jeśli gotowe odkładam z gorącego palnika na zimny (szybciej stygnie). Mieszam makaron z warzywami i jeśli mięso jest nawet letnie to również mieszam. (może się zdarzyć, że z mięsa powstanie niewielka ilość sosu - nie ma paniki możesz też dodać do sałatki). Dodaję przyprawy, nie za dużo bo mięso jest w przyprawie gyros, dodaję majonez i koperek. Zamiast koperku możesz posypać gotową sałatkę szczypiorkiem.
Znajdź mnie na FB: Home-and-woman
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz