środa, 26 listopada 2014

Brukselki + filet z kurczaka




Witajcie! Dziś na główny temat wybrałam brukselki. Wiem, że dużo osób za nimi nie przepada, kojarzą się z czasami szkoły i obiadów w niej serwowanych. Słyszałam, że ludzie mają do nich niechęć, ponieważ kiedyś raz jedli je źle przygotowane: były rozgotowane, miały posmak goryczy i ogólnie nie wyglądały zachęcająco. 

Dzisiaj zamierzam przełamać ten stereotyp. Podpowiem Wam jak ja je przygotowuję i są naprawdę smaczne.


Co potrzebujemy do zrobienia obiadu (2 porcje):

- 1 filet z kurczaka
- ziemniaki (zależy od Ciebie ile jesz)
- 16 szt. brukselek
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa
- koperek


Mój sposób na przygotowanie brukselek:

1. Wkładam brukselki na ok. 2 godziny do zamrażalnika, aby pozbyć się goryczy,
2. Po tym czasie sprawdzam warzywa i pozbawiam niektórych liści - tych które się nie nadają
3. Wstawiam wodę,
4. Do wody dodaję szczyptę soli oraz cukru (łagodzi gorycz) i czekam aż się zagotuje,
5. Do gotującej wody wrzucam brukselki i gotuje je ok 7-8 minut, aby się nie rozgotowały i były al dente,
6. Ugotowane warzywa odcedzam i kroje na pół,
7. Rozpuszczam na patelni 2-3 łyżki masła i wrzucam brukselkę,
8. Smażę chwilkę i dodaję bułkę tartą ok. 4 łyżki.
9. Mieszam wszystko i smażę do momentu zarumienienia bułki tartej.
10. Gotowe!


W między czasie gotuję ziemniaki (przed podaniem mieszam z 2 łyżkami masła) i smażę filet z kurczaka z dodatkiem przypraw. Nie będę się na tym dziś skupiać, ponieważ dziś "na tapetę" wzięłam brukselki i to nim poświęcony jest ten post. 

Mam nadzieję, że ktoś się skusi i wypróbuje mój przepis oraz przekona się do tych warzyw.




Znajdź mnie na FB: Home and Woman zostaw po sobie ślad ponieważ to bardziej motywuje mnie do dalszej pracy! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz