Witajcie! W piątkowy wieczór mam dla Was przepis na chlebek, zrobisz go sama w domu, a wszyscy domownicy i znajomi będą zachwyceni! Nie ma lepszego, przepis sprawdzony nie jednokrotnie :)
Co potrzebujemy:
- 1 kg mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub 480
- 3 łyżeczki soli
- 150 g siemienia lnianego
- 3 łyżeczki soli
- 150 g siemienia lnianego
- 80 g płatków owsianych
- 1 litr letniej wody
- 100 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Mąkę połączyć z solą i dokładnie wymieszać.
2. Dodać siemię lniane i płatki owsiane.
3. Do letniej wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier - dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Całość wlać do mąki i wymieszać dokładnie łyżką.
4. Składniki powinny się jedynie dobrze połączyć. Konsystencja ciasta będzie raczej lużna i mocno lepka.
5. Ciasto pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 20 minut. Powinno delikatnie podrosnąć.
5. Ciasto pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 20 minut. Powinno delikatnie podrosnąć.
6. Następnie lekko wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami pszennymi. Formę przykryć folią spożywczą i pozostawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
7. W tym czasie należy już włączyć piekarnik (temperatura 200 stopni C, program "góra + dół") - ciasto bardzo szybko wypełni formę, dlatego piekarnik musi być już nagrzany
Pieczenie:
7. W tym czasie należy już włączyć piekarnik (temperatura 200 stopni C, program "góra + dół") - ciasto bardzo szybko wypełni formę, dlatego piekarnik musi być już nagrzany
Pieczenie:
1. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny.
PODPOWIEDZ - DOBRA RADA! :)
PODPOWIEDZ - DOBRA RADA! :)
PS. Do chleba można dodać wiele otrąb i nasion. Ja osobiście dodaję słonecznik, pestki dyni, różnego rodzaju otręby ( żytnie, pszenne itp.), płatki owsiane, siemię lniane, można także dodać suszone śliwki. Wszystkie te dodatki dodaję "na oko". :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz