Faworki to taki smakołyk na którego zawsze znajdą się produkty w domu. Przeważnie każdy ma w domu jajka i mąkę :) Niby mało składników, a wychodzi coś smacznego do przegryzienia do kawy.
Składniki:
- 6 żółtek,
- 3 łyżeczki śmietany,
- szklanka mąki,
- 3 łyżki cukru pudru (do ciasta) oraz cukier puder do opruszenia,
- Smalec lub olej
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki i zagnieść ciasto jeśli będzie się kleiło podsypać mąki ale nie za dużo.
- Rozwałkować bardzo cieniutko,
- Ciasto podzielić na prostokąty o szerokości ok 4 cm, z pasów prostokątnych wyciąć romby oraz przeciąć po środku,
- Uformować chrusty i smażyć na głębokim oleju.
Mam nadzieję, że opis wykonania faworka jest zrozumiały dla każdego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz