czwartek, 3 grudnia 2015

Pulpety w sosie koperkowym

We wcześniejszym poście był przepis na sos śmietanowo-ziołowy z torebki WINIARY i obiecałam Wam, że przygotuję ten sos sama bez "wspomagaczy". Wybrałam inny bo koperkowy, ale robi się je podobnie bo do ziołowego dodajemy zioła - a do koperkowego - koperek. :) 

Jako mama karmiąca unikam smażonych potraw (nie wykluczyłam z diety, ale ograniczam) i teraz w naszym domowym menu królują dania gotowane, takie jak to. Szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Polecam także obiady tego typu dla osób dbających o sylwetkę i preferujących zdrowy tryb życia.

Zastanawiacie się pewnie "jak to karmiąca matka je buraczki, przecież tam jest ocet"... są to buraczki bez octu, nie straciły smaku i są równie pyszne a najważniejsze nie szkodzą Maleństwu. Może w przyszłości przepis właśnie na takie buraczki? Kto jest chętny?

Pulpety w sosie koperkowym


Składniki: 

- 500 g mięsa mielonego 
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanka mleka
- pęczek koperku
- natka pietruszki
- sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Do mięsa dodaje rozgnieciony pieprz, sól, jajko i bułkę tartą,
2. Mieszam, formuje kulki i obtaczam w mące,
3. Gotuje wodę z solą, do gotującej wody wkładam pulpeciki - muszą się gotować 20 min,
4. Siekam pietruszkę i koperek,
5. Mieszam mleko ze śmietaną i mąką - wlewam do gotujących się pulpecików, zagotowuje,
6. Na koniec dodaje koperek i pietruszkę.


Jeśli Ci się spodobało polub mnie na FB!

1 komentarz: