czwartek, 17 grudnia 2015

Kopytka

Kolejne danie z ZIEMNIAKÓW! Po kuleczkach ziemniaczanych PRZEPIS TU! pora na kopytka. Dziś bez zbędnego rozpisywania od razu podaje przepisik. :) 




Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki ugotować w słonej wodzie, przestudzić i rozgieść na masę bez grudek,
- Do ziemniaków wbić jaja, dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto w misce. (Jeśli miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste.)
- Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm.
- Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna.
- Gdy wypłyną (po minucie, dwóch) wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy roztopionym masłem albo sosem, dobre są też z cebulką lub na słodko z cukrem.

Rada
Jeśli zrobi nam się trochę za dużo kopytek, można je wszystkie ugotować, a na drugi dzień wrzucić na wrzątek, żeby odgrzać. Już po chwili w gorącej wodzie będą znów miękkie i pyszne. Można również podsmaży
ć na patelni - ja takie lubię najbardziej :) troszkę przypieczone i chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz