PRZEPIS NR 1
Składniki:250 ml mleka,
50 g ulubionego sera żółtego,
25 g masła,
2 łyżki śmietanki do kawy,
po szczypcie: soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej
Ser żółty zetrzyj na tarce. Masło roztop na patelni, następnie dodaj do niego mąkę i mieszaj obydwa składniki przez ok. minutę. Potem ostrożnie dolej mleko oraz śmietanę i posyp przyprawami. Dołącz ser żółty i mieszaj wszystko przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy składniki ładnie się połączą.
PRZEPIS NR 2
Składniki:
200 ml mleka,
20 dag żółtego sera,
ok. 150 g jogurtu naturalnego,
100 g śmietany 30%,
po szczypcie soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej
do smaku: czerwona papryka w proszku, oregano
Zetrzyj ser żółty. Do naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietanę i jogurt. Następnie dodaj ser i przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszaj.
200 ml mleka,
20 dag żółtego sera,
ok. 150 g jogurtu naturalnego,
100 g śmietany 30%,
po szczypcie soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej
do smaku: czerwona papryka w proszku, oregano
Zetrzyj ser żółty. Do naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietanę i jogurt. Następnie dodaj ser i przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszaj.
PRZEPIS NR 3
Składniki:
3 jajka,
125 ml śmietanki 12%,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
do smaku: sól, pieprz, bazylia
Zetrzyj ser żółty na tarce. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Następnie dodaj do nich śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz ser. Zmieszaj wszystkie składniki dokładnie i dopraw przyprawami, po czym wymieszaj wszystko jeszcze raz.
3 jajka,
125 ml śmietanki 12%,
10 dag żółtego sera,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
do smaku: sól, pieprz, bazylia
Zetrzyj ser żółty na tarce. Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem. Następnie dodaj do nich śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz ser. Zmieszaj wszystkie składniki dokładnie i dopraw przyprawami, po czym wymieszaj wszystko jeszcze raz.
PRZEPIS NR 4
Składniki:
250 ml mleka,
125 g fety,
1 łyżka mąki,
do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa,
Fetę rozkrusz w dłoniach. Wlej do naczynia mleko i dodaj do niego fetę. Zagotuj jem po czym dosyp łyżkę mąki i przyprawy. Ponownie zagotuj.
250 ml mleka,
125 g fety,
1 łyżka mąki,
do smaku: sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa,
Fetę rozkrusz w dłoniach. Wlej do naczynia mleko i dodaj do niego fetę. Zagotuj jem po czym dosyp łyżkę mąki i przyprawy. Ponownie zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz