sobota, 2 kwietnia 2016

Zapiekanka makaronowa

Obiad na sobotę to...? Zapiekanka makaronowa! 
Ja nie miałam za dużo składników więc zrobiłam z tego co miałam akurat w lodówce. Ty możesz wzbogacić moją wersję o lepszy sos! 
Przepisy na sosy do zapiekanek makaronowych znajdziesz tu: SOSY!!




PRODUKTY:
- makaron (ilość wg. uznania)
- mieszanka warzyw na patelnie (ja dałam pół paczki)
- parówki (można dać inne mięso np. z kurczaka lub mielone. Ja niestety nie miałam.)
- ser w kostce do potarkowania
- jogurt naturalny + ser ricotta (można inny, ja akurat miałam ten w lodówce)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra


PRZYGOTOWANIE:
- makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno:))
- parówki pokroić w plasterki
- w międzyczasie przygotować sos z jogurtu naturalnego i sera ricotta (może być inny równie dobrze). Ser rozdrobniłam na małe kawałki i zblendowałam z jogurtem.
- pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.


WARSTWY:
- makaron
- zmielona ostra papryka (z paczki)
- potarkowany ser
- mięso - w moim przypadku parówki
- mix warzyw
- makaron 
- sos z jogurtu naturalnego i sera
- duża ilość potarkowanego sera
- ostra paprtka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz