poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Papryka faszerowana



PRODUKTY:
4 porcje
- papryka 4 szt.
- mięso mielone chude np. z szynki, drobiowe
- ryż brązowy
- marchewka duża
- pomidor 2 szt.
- olej
- cebula, czosnek
- jajko
- zioła, przyprawy


PRZYGOTOWANIE:
- ryż ugotuj
- papryki umyj, odetnij wierzchy, wydrąż nasiona
- cebulkę posiekaj
- marchew utrzeć
- z pomidora zdjąć skórkę - pokroić w kostkę
- marchew, cebulkę i czosnek zeszklić na oleju, wrzucić mięso, usmażyć, dodać pomidora, przyprawy i zioła, dusić ok. 10 minut 
- mięso ostudzić i połączyć z ryżem i jajem 
- napełnić paprykę farszem, ułożyć w blaszce/naczyniu żaroodpornym, piec max. 20 min w piekarniku 18- stopni 
- z papryki może schodzić skórka, jeśli jest twarda, zdejmij ją po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz